Vnetna obolenja

September 2015

Predstojnik oddelka in namestnik rektorja Nacionalna medicinska akademija za podiplomsko izobraževanje Shupyk, Ministrstvo za zdravje Ukrajine

ZDRAVLJENJE VNETNIH OBOLENJ UŠESA, NOSU, OČI IN SLUZNICE UST

Profesor Kosakovskyi, vodilna avtoriteta svetlobne terapije

Vnetni odziv se pojavi pri mnogo boleznih. Takšen odziv na poškodbe tkiv je splet sprememb prekrvavitve in tkiv, katerih funkcija je omejiti poškodovanost območja in odstraniti (ali preprečiti širitev) patogeni dejavnik. Protivnetno delovanje polikromatske in monokromatske polarizirane svetlobe BIOPTRON poteka v dveh fazah. V prvi fazi (spodbujanje vnetja) se spodbudi proces tvorbe reaktivnega kisika v celičnih membranah, sprostijo se citokini (IL-1, IL-6, IL-8, TNF-α), ki spodbudijo vnetje in poveča se peroksidacija. Stena prizadete celice je poškodovana, ovirano je lepljenje trombocitov in na steni se začnejo nabirati celične komponente. Istočasno pa se aktivira tudi antioksidacijska zaščita, ki do določene mere ublaži škodo.

Razširijo se lokalne žile, arterijsko hiperemijo pa stimulirajo dodatne terapije s svetlobo BIOPTRON. Vsebnost rastnega faktorja angiogeneze oziroma vaskularnega endotelnega faktorja rasti (VEGF) se poveča in spodbudi se migracija endotelnih in matičnih celic. Z rastjo mikro kapilar in povečano mikrocirkulacijo se izboljša oskrba prizadetih območij s kisikom in odstranjujejo odpadni produkti. Nato polarizirana svetloba stimulira drugo fazo vnetja, proliferacijo (obnovitev) in omejitev procesa. To poveča proizvodnjo protivnetnih hormonov, protivnetnega citokina IL-10, ki preoblikuje rastni faktor TGF-β. Vsebnost stresnih proteinov (HSP 70), proteinov, ki obnavljajo prostorsko strukturo beljakovinske molekule, na rani se poveča. To stimulira porazdelitev različnih vrst celic (fibroblasti, monociti, limfociti, endotelne in matične celice, timociti, miociti, hondrociti, keratinociti, osteoblasti in druge celice). Aktivirajo se komponente dihalne verige (citokrom-c-oksidaza, flavoproteini in adenin-nukleotidi); poveča se vsebnost mitohondrijskega adenozin trifosfata. Stimulira se regeneracija perifernega živčevja, receptorjev in sinaps, kar prepreči razvoj nevrogene distrofije. Postopoma se zmanjša obseg žarišča vnetja od obrobja proti središču in uničeno tkivo zamenja novo tkivo ali brazgotina.

Polarizirana svetloba tako stimulira mehanizme, ki sprožajo vnetni odziv in ga v kasnejših fazah omeji z obnovitvijo strukture in funkcije poškodovanega tkiva ter optimizira vnetni odziv. V nekaterih primerih se lahko svetlobna terapija BIOPTRON, ki znatno pospeši proces okrevanja tudi pri celjenju ran, uporablja tudi kot samostojna terapija.

Izsledki kliničnih raziskav Nacionalne medicinske akademije za podiplomsko izobraževanje v Kijevu in Kharkivu pod okriljem Ministrstva za zdravje Ukrajine in Državne univerze za medicino v Kijevu in Odessi Ministrstva za zdravje Ukrajine ter vodilnih ukrajinskih medicinskih ustanov so razkrili, da svetloba BIOPTRON učinkovito pomaga pri obolenjih, povezanih z vnetjem, bolečinami, oslabljenim imunskim sistemom, krči, oteklinami, nevrotičnimi in politravmatskimi sindromi in ranami.

Največjo težo v širokem naboru objav v zvezi s svetlobno terapijo imajo raziskovalne disertacije. Avtor mora namreč raziskati področje v skladu s predpisanimi pravili, objaviti rezultate v najbolj priznanih zbornikih, prestati večstopenjske kritike in javno zagovarjati temeljne domneve. Spodaj so naštete teme raziskovalnih disertacij, ki vsebujejo odlomke o svetlobni terapiji BIOPTRON:
 • Kronično vnetje čeljustne votline zaradi izpostavljenosti sevanju;
 • Stanje imunskega sistema pri bronhialni astmi, ki jo spremlja sindrom kronične utrujenosti;
 • Motnje dihanja pri otrocih s posledicami izpostavljenosti sevanju;
 • Adaptivne motnje pri otrocih (vključno z akutnimi virusnimi dihalnimi okužbami);
 • Preprečevanje in zdravljenje okužb ran v porodništvu;
 • Pooperativni septični zapleti pri zlorabi drog in AIDSU;
 • Kronični posttravmatski osteomielitis daljših kosti okončin;
 • Eksperimentalno zdravljenje opeklin in monoterapija s svetlobo BIOPTRON;
 • Bronhialna astma in kondenzat izdihanega zraka v temeljni imunoterapiji;
 • Bronhialna astma in zapleti pri zgornjih dihalnih poteh v temeljni imunoterapiji;
 • Generalizirani periodontitis z uničenjem tkiv;
 • Herpes zoster (pasavec);
 • Reproduktivna funkcija pacientov z genitalno endometriozo;
 • Markerji discirkulatornega encefalitisa in hemostaze;
 • Nevrohumuralni mehanizmi sistemskih učinkov fizikalnih dejavnikov elektromagnetnega izvora (vključno z boleznimi prostate);
 • Vegetativno-žilne motnje in nevrotične motnje živčnih prenašalcev;
 • Hipogalaktija pri nosečih ženskah z anemijo;
 • Ektopija materničnega vratu pri ženskah, ki niso rodile;
 • Motnje uravnavanja ožilja, hemodinamike in imunske motnje pri kroničnem glomuronefritisu.
Širok razpon dokazanih lastnosti svetlobne terapije BIOPTRON kaže na njen velik pomen s kliničnega vidika.