Obvladovanje bolečine

Oktober 2015

Predstojnik oddelka Inštitut za fiziologijo Bogomoletz, Nacionalna akademija znanosti Ukrajine

KAKO BIOPTRON OLAJŠA BOLEČINE ZARADI ARTRITISA, BOLEČINE V MIŠICAH IN SKLEPIH IN ZMANJŠA VNETJE IN OTRDELOST

Profesor Sergiy Gulyar, ki je napisal številne članke in knjige o terapiji z medicinsko svetlobo.

Iskanje neinvazivnih analgetikov je razkrilo, da je najučinkovitejši način uporaba polarizirane svetlobe nizke intenzivnosti. Ob tem pa se pojavi vprašanje, kako dokazati njen učinek na bolečino. Konec koncev je nemogoče objektivno izmeriti bolečino, ki jo zaznavamo ljudje zaradi izkrivljajočega vpliva psihogenih dejavnikov. Tukaj pa pridejo v poštev fiziološki mehanizmi bolečine, ki so skupni ljudem in živalim. Splošno priznano je, da se lahko bolečino zanesljivo dokaže le s pomočjo laboratorijskih poskusov na živalih. Da bi to dosegli, so na Inštitutu za fiziologijo Bogomoletz Nacionalne akademije znanosti v Ukrajini izvedli vrsto raziskav.

Večino bolezni in poškodb spremljajo različne kombinacije tonične, akutne in visceralne bolečine. Zato je bil izdelan posamezen model za vsako vrsto bolečine in opredeljeni so bili prispevki uporabe svetlobe BIOPTRON na razvoj protibolečinskega delovanja. Uporabili smo en polikromatski in sedem monokromatskih pripomočkov za polarizirano svetlobo (filtri pribora za BARVNO TERAPIJO). Tonično bolečino smo sprožili z vbrizganjem formalina v okončino, akutno bolečino smo sprožili z električno stimulacijo stopal in visceralno bolečino z kemičnim draženjem trebušne mrene in črevesne sluznice. Vedenjski odzivi bolečine in ne-bolečine so bili opredeljeni glede na osvetljevanje mesta bolečine ali akupunkturnih točk.

Eksperimenti so pokazali, da je v primeru tonične bolečine uporaba svetlobe BIOPTRON na akupunkturno točko E-36 znatno zavrla vedenjski odziv na bolečino. Stopnja protibolečinskega delovanja je bila odvisna od izpostavljenosti in mesta bolečine. Bolečinski prag električne stimulacije kože stopal (akutna bolečina) se je povečal. Pri izpostavljenosti protibolečinskih akupunkturnih točk svetlobi se je zmanjšala visceralna bolečina (do 46,8 %). Protibolečinsko delovanje sestavnih barv svetlobe je bilo različno. V vseh primerih se je tonična bolečina znatno zmanjšala v primerjavi s placebom. Rdeča svetloba je bila najbolj učinkovita, sledila je izpostavljenost akupunkturne točke E-36, pri čemer se je bolečina zmanjšala za 54,4 %, po osvetljevanju mesta bolečine pa se vrednost povečala na 64,1 % v primerjavi s kontrolno vrednostjo. Bela svetloba je bila po protibolečinskem delovanju na drugem mestu (50 %).

Izpostavljenost protibolečinskih akupunkturnih točk svetlobi BIOPTRON okrepi analgetične učinke nizkih odmerkov ne-opioidnih (Analgin) in narkotičnih (Tramal) analgetikov (pri tonični in akutni bolečini). Za učinkovito se je izkazala tudi predhodna izpostavljenost akupunkturne točke svetlobi.
Ugotovljeno je bilo, da sistem opioidnih protibolečinskih receptorjev v možganih sodeluje pri protibolečinskih učinkih, ki jih povzroča izpostavljenost svetlobi. To je bilo dokazano s predhodnim vbrizganjem antagonista opioidnih receptorjev (Naloxone), kar je zmanjšalo protibolečinsko delovanje svetlobe BIOPTRON.
Dokaz poskusa, da polarizirana svetloba vpliva na akupunkturne točke ima torej praktično vrednost. To pa odpira pot neinvazivni uporabi svetlobe BIOPTRON za protibolečinske, protistresne in profilaktične namene in za specifične fizioterapevtske postopke. Eden ključnih mehanizmov koristnih učinkov je uporaba funkcionalnih transportnih poti za elektromagnetno energijo v vezivnem tkivu. Posledično ni več energijskega primanjkljaja v patoloških območjih in se aktivira opioidergični sistem možganov.

Režimi zdravljenja za lajšanje bolečine temeljijo na teh načelih. Poli- in monokromatska polarizirana svetloba deluje na akupunkturne točke, oblikuje dodatne živčne poti za prenos elektromagnetnih dražljajev in vpliva na osredotočenost bolečine. Pri izbiri mest osvetljevanja je priporočena uporaba patogenega načela na podlagi opredelitve primarnih in sekundarnih območij ob upoštevanju individualnega pristopa. Priporočljivo je uporabljati te točke, ki nimajo samo protibolečinskih učinkov, temveč tudi uravnavajo imunski sistem in delujejo protivnetno.

Ker skoraj vsako bolezen spremlja tudi sindrom bolečine, je lahko seznam neposrednih indikacij neskončen. Na podlagi potenciala svetlobe BIOPTRON v zvezi z vplivom na tonično, akutno in visceralno bolečino, so se možnosti zdravnikov precej povečale.
  • Samo eden izmed člankov prof. Gulyara o svetlobni terapiji.